27 Şubat 2010 Cumartesi

uçurtma avcısı






Ben hayatımda böyle kitap okumadım. Hiçbir kitabın sonunda da böyle ağlamadım...

Yaklaşık bir sene kadar önce bir arkadaşımın tavsiyesiyle okuduğum Khaled Hosseini'nin "Uçurtma Avcısı" adlı kitabı, etkileyicinin ötesinde insanı içine alıyor ve kitabı okumayı bıraksanız bile bir süre o sizi bırakmıyor.



Arkadaşlık, savaş, bağlılık, korku, yalnızlık, sevgi, aile, göç... Herşey bu kitabın sayfalarında. Okudukça insanı çekiyor, merakla sonunun iyi olması için dua bile ettiriyor.



Kısaca; Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk. Aynı evde büyüyüp aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar var. Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğlu. Üstelik Hasan, orada pek sevileyen etnik bir azınlığa, Hazaralara mensup. (Ya da değil...)



Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk ederek California'ya gidiyor. Emir böylelikle geçmişinden kaçtığını düşünüyor ama herşeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamıyor. Bunda en etkili isim de Emir'in babasının en yakın arkadaşı Rahim Han.



Bu kitap, babalar ve oğulları, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakarlıkları ve yalanlarını anlatıyor. Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama okuyucuya anlatıyor.



Olağanüstü bir dostluğun, bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin anlatıldığı muhteşem, sürükleyici, etkileyici bir roman...



Uçurtma avcısının filmi de çekilmiş. Kitabı okuduktan sonra izlemenizi tavsiye ederim. Ama hayalinizde canlandırdığınız çok kuvvetli sahneleri filmde görememek insanı biraz hayal kırıklığına uğratmıyor değil. En azından bende o etkiyi yarattı.



Her halükârda okumayı seven herkese şiddetle tavsiye ederim.







6 yorum:

  1. kesinlikle katılıyorum..harika bi kitaptı..

    YanıtlaSil
  2. Ben kitabını okumamıştım ama filmi izledim ve bir süre yerimden kalkamadım.. Etkileyiciydi...

    YanıtlaSil
  3. çok merak ettim ben şimdi bu kitabı, en kısa sürede edinmem lazım. tavsiyen için sağol.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. en kısa zamanda yazarın diğer kitabını da tanıtmak istiyorum. onu da şimdiden şiddetle tavsiye ederim. keyifli okumalar...

    YanıtlaSil
  5. Zeynep'çiğim,Halid Hüseyin'in bu kitabını ve diğerini yazın okumuştum. Gerçekten harika bir anlatıma sahipti. 2 günde bitirmiştim. Gözlerim ağrımıştı biraz ama kitapta anlatılanların yanında benim göz ağrımın lafı bile olmazdı. Afganistandaki kadınların durumu içler acısıydı. Ülkemin ve Cumhuriyet'in kıymetini bir kez daha anladım. Herkesin de anlaması dileklerimle !!! Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bengücüm, Afganistan'da özellikle kadınlar gerçekten çok zor şartlarda yaşıyorlar. Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün mekanı cennet olsun... Onu hasretle anıyorum...

    YanıtlaSil