7 Nisan 2010 Çarşamba

beylerbeyi sarayı



Hafta sonu Beylerbeyi Sarayı'na gittik. Üstelik iki afacanla... Kuzenimin oğlu Poyraz ve elbette Ege'mle nasıl cesaret ettik bilemiyorum ama gittik işte. Korktuğum gibi de olmadı aslında. Belki de önceden görmüş olmam da daha rahat gezmeme neden olmuştur.


Güzelim İstanbul'un görülmesi gereken saraylarından bence Beylerbeyi Sarayı. 1865 yılında yapımı tamamlanan saray Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Rehberiminiz söylediğine göre sarayın yapımında 5000 işçi çalışmış. Bu işçilere moral vermek amacıyla 100 müzisyen de onlara müzikleriyle eşlik etmiş. Bu nedenle 4 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanan yapı çok zengin görünüyor bence. Altın varaklar, mermerden daha kıymetli olduğu söylenen sütunlar, tavan süslemeleriyle Osmanlı'nın ihtişamı göze çarpıyor.









Yazlık olarak kullanılan sarayda ısıtma sistemi yok ve yerler çoğunluğu Mısır'dan gelen hasırlarla kaplı. Bu hasırlar mekanı yazın serin tutuyor kışında rutubeti önlüyormuş.









Manzarası için zaten ne söylesem anlatamam. Saray leb-i derya. Denizin dudaklarına kurulmuş yani... Onun için sarayın değil de manzarasının fotoğrafını koyuyorum bu yazıma... Görmeyenler varsa gitsin görsün. Bu güzelliğin tadını çıkarsın...

4 yorum:

  1. Süpermiş,inşallah gidip görme,gezme şansımız olur bizimde...Offfff off İstanbulu özledimmm çok özledimmm...oralardayken kıymetini bilememişim sanki...

    YanıtlaSil
  2. biz İstanbul'da olanlar, elimizden geldiğince tadını çıkarıyoruz. lale zamanı tam İstanbul zamanı...

    YanıtlaSil
  3. manzara süper en kısa zamanda gidilecekler listesine ekledim sağolun

    YanıtlaSil
  4. vesile olmak çok güzel. şimdiden tadını çıkarmanızı dilerim...

    YanıtlaSil